HAKKINDA

  • YILDIRIM

    Bursa’nın merkez ilçelerinden biri olan Yıldırım ilçesi 1987 yılında kuruldu. Bursa’nın Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçmesiyle oluşturulan üç merkez ilçe belediyesinden biri olan Yıldırım, 1989 yerel seçimleri ile fiili olarak faaliyet göstermeye başladı.
    İsmini Osmanlı İmparatorluğu’nun dördüncü Padişahı olan Yıldırım Bayezid'den alan Yıldırım, 2022 yılı verilerine göre nüfusu 655 bin 856’ya ulaşmasıyla kentin nüfusu en yoğun ilçelerinden biri durumunda. 

    COĞRAFİ KONUM

    Uludağ'ın eteklerine kurulmuş Yıldırım ilçesinin doğusunda Kestel ve Gürsu, kuzeyinde ve batısında Osmangazi ilçesi vardır. Yüzölçümü 110 kilometrekaredir. Denizden yüksekliği 150-155 metredir. İlçenin güneyinde Uludağ yükselir, kuzeyi düzdür. İlçenin ortasından Bursa-Ankara Karayolu geçer.

    MAHALLELER

    Yıldırım’da 71 mahalle bulunuyor. Bu mahallelerin isimleri şöyle:

    152 Evler, 75.Yıl, Akçağlayan, Anadolu, Arabayatağı, Bağlaraltı, Balaban, Baruthane, Beyazıt, Cumalıkızık, Çelebi Mehmet, Çınarönü, Davutdede, Davutkadı, Değirmenlikızık, Değirmenönü, Demetevler, Duaçınarı, Eğitim, Emirsultan, Erikli, Ertuğrulgazi, Esenevler, Fidyekızık, Güllük, Hacıseyfettin, Hacivat, Hamamlıkızık, Hocataşkın, İsabey, Kaplıkaya, Karaağaç, Karamazak, Karapınar, Kazım Karabekir, Kurtoğlu, Maltepe, Mehmet Akif Ersoy, Mevlana, Meydancık, Millet, Mimar Sinan, Mollaarap, Musababa, Namazgah, Ortabağlar, Piremir, Sakarya, Samanlı, Selçukbey, Selimzade, Sıracevizler, Sinandede, Siteler, Şirinevler, Şükraniye, Teferrüç, Ulus, Umurbey, Vakıf, Vatan, Yavuzselim, Yediselviler, Yenimahalle, Yeşil, Yeşilyayla, Yıldırım, Yiğitler, Yunusemre, Zeyniler, Zümrütevler.

    NÜFUS

    Yıldırım’ın nüfusu 2022 nüfus sayımına göre 655 bin 856. İlçe dışardan yoğun göç almaktadır. İlçede nüfus olarak Artvin, Posof, Ardahan ve Karslılar yoğun olarak yaşamaktadır. Ayrıca yurtdışından Gümülcine, Kırcaali’den gelen birçok Türk de Yıldırım'a yerleşmiştir.
    Yıllara göre Yıldırım’ın nüfus verileri şöyle:

    Yıl        Nüfus 
  • 1990   325.159 
  • 2000   480.266 
  • 2007   575.450
  • 2008   593.768  
  • 2009   603.100
  • 2010   617.699 
  • 2011   626.669 
  • 2012   631.482
  • 2013   637.888 
  • 2014   640.746 
  • 2015   643.681
  • 2016   649.731 
  • 2017   647.520
  • 2018   653.004
  • 2019   657.994
  • 2020   657.176
  • 2021   653.307
  • 2022   655.856

                                            

ULAŞIM

Yıldırım’da vatandaşın toplu ulaşım alternatifleri oldukça fazla. Bursaray, tramvay, belediye otobüsleri ve minibüslerle toplu ulaşım mümkün.
Ankara Caddesi üzerindeki Bursaray ile kentin hem doğusuna hem de batısına kolay bir şekilde ulaşım imkânı var. 
Ayrıca İncirli Caddesi’nde bulunan nostaljik tramvay ile kent merkezinde bulunan Cumhuriyet Caddesi'ne gidilebilmektedir. Teferrüç Mahallesi'nde bulunan Teleferik ile Uludağ'a ulaşım mümkündür.

EKONOMİ

Yıldırım’da ekonomik hayat da canlıdır.  Oto Sanatkarları Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi  (OTOSANSİT) ile karoser yapımı, otomobil parçaları ve makine
parçaları üretimi yapılan ilçede, mobilya sanayi de ileridir. Ayrıca Hacivat Mahallesi’nde sandıkçılar sitesi kurulu olup sitenin içinde çelik sanayi, tekstil ve makine sanayi fabrikaları da bulunmaktadır.
Dokuma, havlu, kumaş, astar, perde üretiminin de yaygın olduğu Yıldırım ilçesi, bugün 195 ülkeye hazır giyim ürünü ihraç eden ve dünyanın en büyük 7. hazır giyim ihracatçısı unvanına sahip olan Türkiye hazır giyim sektörünün alt sektörlerinden olan bebek ve çocuk giyim sektörüne de Vişne Caddesi’nde beşiklik etmektedir. 
2000 yılına kadar dağınık bir şekilde Bursa’nın her yerine yayılan bebe-çocuk hazır giyimcileri, Görükle’den Kestel’e kadar çok geniş bir alanda üretimlerine devam etmiştir. Zaman içerisinde evlerin altında yapılan işler kabına sığmaz hale gelince, yeni üretim lokasyonları aramaya başlayan sektör temsilcileri, aynı dönemde Yıldırım ilçesindeki Vişne Caddesi ve çevresinde faaliyet gösteren dokuma atölyelerinin büyüyerek sanayi bölgelerine taşınmalarıyla yönünü bu bölgeye çevirmiştir.
Binaların tekstilden ötürü metrekare ve imalata uygun olmasıyla üretimlerini Vişne Caddesi’ne taşımaya başlayan sektörün köklü ve güçlü firmalarını, diğer oyuncular da hem kendilerini geliştirmek hem de firmalarını büyütmek hedefiyle takip etmiştir.
Başlangıçta üretimle yoğunlaşan bölgede zaman içerisinde sanayi ile birlikte ticaret de gelişmeye başlamıştır. Vitrinlerin değişmesi, çağa ayak uyulması, fabrikalarla birlikte büyük binaların altında showroom’lar ve satış merkezlerinin açılmasıyla iki kilometre uzunluğundaki Vişne Caddesi, hareketli, cıvıl cıvıl bir üretim bölgesi ve ticaret merkezi haline gelmiştir. Şehir dışından, özellikle de İstanbul firmalarının bölgeye talep göstermesiyle değeri hızlı katlanan Vişne Caddesi’nde Ankara Caddesi’nden Çevre Yolu’na kadar olan ve bölgenin tamamına yayılan bir üretim ve ticaret merkezi oluşmuştur.
Ekonomilerin kötüye gittiği dönemlerde bile neredeyse küçülmeyen pazarlardan birisi olarak görülen bebek-çocuk giyim sektörünün Bursalı aktörleri, Vişne Caddesi ve çevresinde kendi alanlarında Türkiye üretiminin yüzde 80’e yakınını karşılarken, bugün 1500’ün üzerinde üretici ve 60 binleri bulan istihdama ulaşmıştır.

TARIM

Yıldırım’da buğday, arpa, yulaf ilçede en çok üretilen ürünlerdir. Fasulye ve bakla ile domates, biber gibi sebzeler; şeker pancarı, susam, ayçiçeği gibi endüstriyel bitkiler; dut, ceviz, şeftali, kiraz, ayva, kestane gibi meyveler de yetiştirilmektedir.

HAYVANCILIK

İlçede küçükbaş hayvancılık, özellikle Uludağ eteklerinde bulunan Balabanbey Mahallesi’nde büyükbaş hayvancılık yapılır. Tavukçuluk, avcılık gelişmiştir.

TARİHİ YAPILAR
Adını Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid'dan alan ilçede, Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Yıldırım’da 3 medrese, 14 türbe ve 23 tarihi cami yer almaktadır. 
Bu tarihi yapılardan bazıları şunlardır; Yıldırım Bayezid Camii, Yıldırım Hamamı (Yeşil Hamam), Mollayegan Medresesi, Yıldırım Medresesi, Yeşil Medresesi, Yıldırım Darüşşifası, Yıldırım Türbesi, Yeşil Camii, Yeşil Türbe, Emir Sultan Camii, Emir Sultan Türbesi, Emir Sultan Çeşmesi, Berkenet, Zehra Hanım Çeşmesi, Devlet Hatun Türbesi, Darüssaade Ağası Çeşmesi, Ümmügülsüm Çeşmesi, Hünkar Çeşmesi, Beşir Ağa Çeşmesi, Sitti Hatun Mescidi, Türk-İslam Eserleri Müzesi, Cumalıkızık Köyü Camisi, Irgandı Köprüsü, Setbaşı Köprüsü, Boyacıoğlukulluğu Köprüsü, Namazgah semtindeki Namazgâh, Mahfel, Kozaklık Han, Namazgah Camii. 
Ayrıca Bursa Şehir Kütüphanesi ve Teleferik de Yıldırım’ın önemli değerleri arasındadır.  

TURİZM

Yıldırım, bacasız sanayi olarak adlandırılan ve birçok ülkenin en önemli gelir kaynağı olan turizm pastasındaki payını arttırabilecek önemli argümanlara sahip. Cumalıkızık Köyü, UNESCO tarafından Haziran 2014 tarihinde Bursa’nın Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir.
Dünya Miras Listesi’ne alınan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” Dünya Miras alanı,  Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşenden oluşmaktadır.

EĞİTİM VE SAĞLIK

Aynı zamanda bir eğitim kenti olan Bursa’nın ikinci üniversitesi olan Bursa Teknik Üniversitesi Yıldırım ilçesi sınırlarında yer almaktadır. İlçede öğrenci yurtları ile çok sayıda lise, ilköğretim ve anaokulu bulunmaktadır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre Yıldırım’da 47 ilkokul, 33 ortaokul, 1 hafif düzeyde zihinsel engelliler ortaokulu, 18 İmam Hatip Orta Okulu, 17 bağımsız anaokulu,12 Anadolu Lisesi, 12 İmam Hatip Lisesi ile 1 anaokulu, 9 özel eğitim okulu, 8 Anadolu Meslek Programı,1 Çıraklık ve Meslek Eğitim Merkezi, 1 Halk Eğitim Merkezi ve 1 Rehberlik Araştırma Merkezi olmak üzere toplam 160 eğitim kurumu yer almaktadır.
Yıldırım’da ayrıca birçok devlet hastanesi, sağlık ocakları, özel sağlık kuruluşları ve 2 de huzurevi yer almaktadır.