Yıldırım Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi 1 Şubat 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 27. ve son Başbakanı Sayın Binali Yıldırım'ın teşrifleriyle hizmete açılmıştır.
Şehrin kitap okuma oranını arttırmak, bilgiye ulaşımı kolaylaştırmak ve öğrencilerin ferah bir ortamda ders çalışmasına katkı sunmak gibi amaçlarla kurulan Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi, 1250 m²’lik bir alanda ve 20 bin eserlik bir koleksiyonla hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra 300 kişilik çalışma alanı, bilgisayar araştırma salonu, konferans salonu, toplantı salonu, kafeterya ve sergi alanını bünyesinde barındıran kütüphanemiz klasik kütüphanecilik hizmetlerinin yanında konferanslar, söyleşiler ve sergilerle kültürel bir kompleks olarak da hizmet vermektedir.
7/24 çalışma prensibiyle kapılarını sürekli açık tutan Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi, bilgiye ulaşılabilmesi için tüm engelleri ortadan kaldırıyor.
Ücretsiz üye olarak tüm imkanlarından faydalanabileceğiniz kütüphanemize tüm kitapseverleri bekliyoruz.
Kütüphaneler; yaş, ırk, cinsiyet, inanç, dil ve düşünce farkı gözetmeksizin her kesiminin her türlü bilgi gereksinimlerini karşılayarak bulunduğu yörenin kültürel, sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlayan kuruluşlardır. Bu çerçevede verilecek hizmetlerin, kullanıcılara en iyi şekilde sunulabilmesi ve geliştirilebilmesi için kütüphane kurallarına uyulması gerekmemektedir.
GENEL KURALLAR
a) Yıldırım Belediyesi kütüphanelerinde ders çalışma, bilgisayar salonu vb. imkanlardan faydalanmak için üye olunması ve rezervasyon yapılması gerekmektedir. Eser ödün iade işlemleri için rezervasyon yapmak gerekmemektedir.
b) 12 yaş altı çocuklar velileriyle beraber kütüphaneyi kullanabilir.
c) Kütüphaneye girerken cep telefonları sessiz konumda tutulur ve içeride kullanılmaz.
d) Kütüphane içerisinde uygun olmayan davranışlar sergilememeye, fotoğraf çekimlerinde sessiz olmaya, kullanıcıları rahatsız etmemeye dikkat edilmelidir.
e) Kütüphane içerisinde kullanılan kitaplar rafa tekrar konulmayacak, belirlenen yerlere bırakılacaktır.
f) Kütüphanedeki bilgisayarlar, sadece eğitim-öğretim ve araştırmaya yönelik amaçlar için kullanılır.
g) Bilgi kaynaklarının, izinsiz olarak kütüphane dışına çıkartılması ya da çıkartılmaya teşebbüs edilmesi durumunda, bu eylemde bulunan kullanıcı hakkında gerekli yasal işlem yapılmak üzere Kütüphane İdaresine bildirilir.
h) Kullanıcıların oturdukları masaları 60 dakikadan fazla boş bırakmaları halinde masalar boş kabul edilip yerlerine sırada bekleyen kullanıcılar alınacaktır.
i) Kütüphane içerisinde su ve kişisel kapalı termoslu içecekler hariç yiyecek ve içecek tüketilmez.
j) Kütüphane bilgi kaynaklarına ve eşyalarına (bilgisayar, sandalye, masa vb.) zarar veren kullanıcı hakkında gerekli yasal işlem yapılmak üzere Kütüphane İdaresine bildirilir.
k) Üyeler, kütüphane kaydında yer alan bilgilerindeki değişiklikleri, zamanında kütüphaneye bildirmekle yükümlüdürler.
l) Kütüphane içinde tütün ve tütün mamulleri içilmez. İçenler hakkında yasal işlem uygulanır.
m) Kullanıcılar kendi eşyalarından sorumludurlar. Kaybolan ya da çalınan eşyalardan Kütüphane İdaresi sorumlu tutulamaz.
n) Okuyucu ve ödünç hizmetleri 08:00-20:00 saatleri arasında verilmektedir.
o) Kütüphane hergün 07.00-08.00 arası temizlik için kullanıma kapanmaktadır.
p) Kütüphane kurallarına uyulmaması durumunda kullanıcı, kütüphane personelinin uyarılarını dikkate almakla yükümlüdür.
a) Kullanıcılar ödünç verme hizmetinden yararlanmak için kütüphaneye üye olmalıdır.
b) Kütüphane üyeliğine başvuru için;
• T.C. Kimlik Numarasını veya en az altı ay oturma izni almış yabancı kullanıcılar için “Yabancı Kimlik Numarası” gösterir belge,
• 12 yaşını doldurmuş olmak,
• 12 yaş ve altı çocuklar içinse üyelik esnasında velilerinin hazır bulunması gereklidir.
c) Kullanıcılar, T.C. Kimlik numarasını (yabancı kullanıcılar için yabancı kimlik numarasını) gösterir belgeyle ödünç alma işlemini gerçekleştirir.
d) Ödünç alma işlemi şahsen yapılır. Başkası adına kitap ödünç alınamaz
e) Kullanıcılara bir seferde 3 kitap, 1 süreli yayın ödünç verilir.
f) Ödünç verme süresi kitaplar için 15 gün, süreli yayınlar için 7 gündür.
g) Referans Kaynakları ve Nadir Eserler (Ansiklopedi, Sözlük, Yazma Eserler, Taş Baskı Eserler, haritalar vb.) ödünç verilmez.
h) Üzerinde gecikmiş yayın bulunan kullanıcılara ödünç yayın verilmez.
i) Ödünç alınan eserlerin zarar verilmeden zamanında iadesi esastır.
j) Zamanında iade edilmeyen materyaller için, ilgiliye e-posta, SMS ve telefon aramasıyla hatırlatmada bulunularak, iade edilmesi istenir.
k) Kütüphane, zorunlu durumlarda ödünçte olan yayını süresi dolmadan geri isteyebilir.
l) Mimar Sinan Uyumayan Kütüphanesi’nden alınan her kitap 15 gün süreyle ödünç alınır. Her ödünç alma işleminden sonra; kitaplar teslim tarihinden önceki son 3 gün içerisinde 1 sefer olmak şartıyla 15 gün (Online kütüphane, CepKütüphanem [bankodan kullanıcı bilgilerinizi talep etmeniz gerekmektedir], mail, telefon ve kütüphaneden bireysel olarak) kullanıcı uzatma hakkı mevcuttur. Ödünç alınan eserler Yıldırım belediyesi kütüphanelerine (Mümine Şeremet uyumayan/Mimar Sinan uyumayan) iade edebilirler.
m) Alınan kitapların yeniden kullanıma uygun olacak şekilde; zarar verilmeden kütüphaneye teslim edilmesi zorunludur.
n) Kitabın ödünç alındığı tarihten itibaren her türlü durumdan (zarar görmesi, kaybolması vb.) kullanıcı sorumludur. Kitabın kaybolması veya zarar görmesi durumunda kitabın aynısının temin edilmesi, temin edilememesi durumundaysa kitapla eşdeğer ve kütüphane tarafından belirlenecek başka bir kitapla zararın giderilmesi sorumluluğu okuyucuya aittir.
o) Kitapları iade süresinde getirmeyen kullanıcılara;
Geç getirdiği günün 2 katı kadar gün sayısı, 200 ve üzeri güne kadar 1 yıl ödünç kitap vermeme cezası uygulanacaktır.